Nederland

Op die plekken waar geen Werelderfgoed is kan het ook mooi zijn, soms heel mooi. Vandaar deze pagina van plekken die we kennen en of bezocht hebben.

De Rode molen

De Rode Molen, aan de Rode Polder te Oud Ade stond van 1959 tot 1987 onder hoede van de familie van Klink. Joke Vaneman-van Klink werd geboren in 1962. Ze groeide op in de naastgelegen molenaarswoning in een gezin met een oudere broer en zus en een tweelingbroer.

Lees het hele verhaal op de site van rondomkaagenbraassem.

De Blauwe molen, soms is de molenaar een vrouw

Molenaar, het is een uitstervend beroep in Nederland. Een eeuw geleden waren er nog ruim tienduizend molens in bedrijf. Nu staan er nog maar ongeveer twaalfhonderd in het Hollandse landschap. Hoewel deze veelal koren-, polder- of pelmolens niet meer in gebruik zijn, houdt een kleine groet enthousiaste molenaars deze molens draaiende. Een mooie, maar ook zware klus.

Fotograaf John Stoel maakte een serie portretten als een hommage aan de weinige molenaars die Nederland nog telt. De tentoonstelling 'Daar bij die molen' in de Kunsthal in Rotterdam heeft een verrassing; de molenaar is soms een vrouw.

De Broekerveiling in Broek op Langedijk

De oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. De laatste veilingen waren in 1973. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast.
De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die op palen boven het water zijn gebouwd.

Maar er is meer, het verhaal dat door de vrijwilligers vertelt wordt over het ontstaan van het Broekland, de ruim vijftienduizend eilandjes waar de producten gekweekt werden. Het varen door het gebied met de producten naar de veiling en nog meer. Het museum is een prachtig Rijksmonument waar nostalgie en historie samenkomen, zeer de moeite waard.

De foto's geven ook een goede indruk van de overdekte 'hal' waar de schuitjes met producten konden wachten, beschermt voor de weersinvloeden.

Meer over de Broekerveiling.

De Schermer molencomplex en museum

Een heel mooi museum, en een hele mooie molen, een binnenkruier met een houten vijzel. Er is bij de inrichting van de museummolen veel aandacht besteed door de vrijwilligers.

Met een stevige bries verzet deze molen best veel water.

Meer over de Schermer molens.

De Rijp, net buiten de Beemster en heel mooi

In de kerk een hele mooie uitleg gehad door vrijwilligers over de kerk en haar verleden. Heel mooi om te zien waren de oude graven in de kerk, met vaak de tekst "Hieronder leyt ....."

Een molenviergang

Op de facebook pagina van molens verscheen een mooi artikel uit het AD over de molenviergang in Aarlanderveen en die in Zevenhuizen, 'wie heeft de markantste molenviergang'.  Volg de link om het artikel in het AD te lezen.

Molenviergang van Aarlanderveen.

Het verhaal van Johan Ottevanger, molenaar in Zevenhuizen.